Hírek

Elérhetőségek

Ismerkedés a múlttal

Még az őszi szünet előtt néhány nappal meglátogatták az iskolások a Kisnémedi Tájházat. Puskásné Krecsik Márta a tájház gondozója szeretettel fogadta a gyerekeket. Akik nem érkeztek üres kézzel, egy régi faszenes vasalót hoztak a tájház gyűjteményébe. Márta néni végigvezetette a kíváncsi iskolásokat az épület helyiségein. Bemutatta a konyhát, a nappalit és a tisztaszobát is. Sok új tárggyal ismerkedtek meg, megtudták mit jelent a stafírung, sublót, sparhelt vagy mi az a tarkedli.
A gyerekek megtudhatták, hogy hogyan teltek régen az átlagos parasztcsaládok mindennapjai.  Mivel világítottak, milyen volt a fürdőszoba, vagy hogyan mosták a ruháikat.
A tájház régi tárgyai között Márta néni megmutatta a régi családi bölcsőt is amiben még őt is ringatták gyermekkorában. A tiszta szoba nagy szekrényből előkerültek a régi népviseleti ruhák. Kiderült, hogy  ezeket még a mai napig használják, szüreti mulatságokkor és aki nagyon vigyáz rá az beöltözhet az esemény ideje alatt. Végül amikor már mindenki kifogyott a kérdésekből és Márta néni is a történetekből, a tájház vendégkönyvébe mindenki meghagyta az aláírását az utókornak.

>>> További képek itt <<<