Hírek

Elérhetőségek

Kisnémedi Zöld Infrastruktúra

Kedvezményezett: KISNÉMEDI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe: Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00056

Szerződött támogatási összege: 280 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt célja Kisnémedi település központjában található Gosztonyi kúria és környezetének zöld infrastruktúrájának fejlesztése. A fejlesztés három területet ölel fel, mint a Gosztonyi kúria előtti fogadóudvar, a Gosztonyi kúria feletti felsőpark és a Gosztonyi kúriával átellenben található Ifipark.

Gosztonyi-kúria felsőparkjának fejlesztése során megtörténik a teljesen elbozótosodott terület kitisztítása, szükséges faápolás elvégzése, a terület feltárása új sétányokkal, pihenőpontok kialakítása, padokkal, szabadtéri közösségi tűzrakóhely kialakítása, Gosztonyi sírkő környezetének rendezése, egykori épület helyén pihenőhely kialakítása, illetve egy tanösvény kialakítása. A tanösvény mentén a park természeti értékeit bemutató interaktív elemek kerülnek elhelyezésre (bogárgarázs, a növény és állatvilágot bemutató eszközök). A terület vadkár elleni védelme érdekében körben kerítés épül, egy gépkocsi forgalmú kapu, illetve egy gyalogos kapu kialakításával. A tevékenység keretein belül megtörténik különböző törzsátmérőjű lombos fák ápolása, fák műszeres vizsgálata. Továbbá zúzottkő burkolat építése történik meg gépjármű forgalom és gyalogos forgalomra számára. Látogatók tájékoztatása céljából információs tábla, fatámlás padok kerülnek kihelyezésre, valamint elhelyezésre kerülnek hulladékgyűjtő edények és egy tűzrakóhely. A park növényzetének fejlesztésére lombhullató parkfák, cserjék, évelő és talajtakaró növények ültetése, valamint gyepesítés szárazságtűrő fűmagkeverék kiszórására történik meg. A felsőparkból lezúduló víz visszatartására a támfal előtt övdrén, mint infrastruktúra elem kerül kialakításra.

Gosztonyi-kúria fogadóudvarának fejlesztése keretében megtörténik a korábban elkészült sétányok és burkolatok körüli zöldfelületek növénykiültetéseinek megvalósítása, és a borház előtti burkolat kiegészítése. A borház előtti részen egy sávban kockakő burkolat épül, hogy itt kiülőterasz létesülhessen, és helyreállításra kerül a felsőkertbe felvezető lépcső, amelynek jelenleg hiányos, csorba lépcsőfokai javításra és kiegészítésre szorulnak. A lépcsőt határoló támfal javítása is szükséges, vakolatjavítással, fedkő pótlással és cserével, illetve korlát létesítésével. Továbbá elhelyezésre kerülnek irányítótáblák, fatámlás padok, hulladékgyűjtő edények.
Zöld infrastruktúra tevékenység keretein belül megtörténik különböző törzsátmérőjű lombos fák ápolása, fák műszeres vizsgálata. Emellett lombhullató parkfák, cserjék, évelő és talajtakaró növények ültetése történik meg.

Ifipark fejlesztése során Patakparti pihenősáv (sétány) kialakítása valósul meg ülőfalakkal, lépcsővel, új sétánnyal, szalonnasütőtővel, valamint a korábban elkészült játszótér és burkolatok körüli zöldfelületek növénykiültetéseinek a megvalósítása történik meg. A sétányok kialakításához megtörténnek a szükséges tereprendezési munkák, ezt követően az úttükör kialakítása, és zúzottkő alépítményre térkő burkolat épül, ahol a terepviszonyok ezt szükségessé teszik ott lépcsővel. A sétányhoz a terep lejtését kihasználva ülőfalak kapcsolódnak, így a patak vízfelületére rálátással kellemes pihenőfelület alakul ki. Kialakításra kerül tűzrakó hely, illetve ülőfal is épül fa ülőfelülettel. Elhelyezésre kerülnek hulladékgyűjtő edények, kosárpalánk, fémszerkezetű korlát, 5 állásos kerékpártámasz. Zöld terület fejlesztése keretében fák, cserjék és évelőfelületek ültetése történik meg a parkban, valamint növényfoltok takarására mulcsozás történik.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.12.31.