Hírek

Elérhetőségek

Szoborpark a Nobel-díjasoknak

A magyar származású Nobel-díjasok szobrait avattuk fel július harmadikán Kisnémedin. A tizenhárom szobrot Koltai László készítette tíz éven át, felállításukban több cikluson keresztül együttműködött Pest megye Közgyűlése, és Kisnémedi község polgármestere Edelman György. Az avatón Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a magyarság létszámarányosan több Nobel-díjast adott a világnak, mint az Egyesült Államok. Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője beszédében kiemelte, hogy nem véletlenül kerültek ide a magyar Nobel-díjasoknak, hiszen a Kisnémediek fontosnak tartják, hogy a magyar nemzet nagyjainak emléket állítsanak.

Az ünnepi beszédek mellett Dr. Merész Lajos szavalata és Turpinszky Gippert Béla a Magyar Állami Operaház énekes színesítette az ünnepséget. Az egyetlen ma is élő díjazott Polányi János Nobel-díjas vegyész, kémikus, fizikus, a kémiai folyamatok dinamikájának kutató professzora Kanadából üdvözölte és köszönte meg amiért e jeles esemény által képviselt érték közvetítésével megszólította a világot Kisnémedi. Üzenetében hangsúlyozta, hogy a tudománynak az igazság mély tiszteletben tartásával kell sokat tanítania. De a nemzetközi kapcsolatok azok, amik meghatározzák, hogy békében élünk-e, és a mai világban ez a legfontosabb.

Szent-Györgyi Albert, Kertész Imre, Lénárd Fülöp, Békésy György, Gábor Dénes, Harsányi János, Oláh György, Wigner Jenő, Hevesy György, Richard Adolf Zsigmondy , Bárány Róbert, Elie Wiesel, Polányi János szobrai mellé a későbbiekben további Nobel-díjasok szobrai érkeznek.

-.------